Kategória 1

2023.02.06.
DiscoverEU

A fényes Északtól az árnyas Délig

2023.02.06.
DiscoverEU

A fényes Északtól az árnyas Délig

Tíz ország, négy hét, egy vonatjegy és számtalan élmény: ismerd meg Neszta DiscoverEU-történetét!

Neszta 2022 januárjában értesült arról, hogy a DiscoverEU keretében egy Interrail vonatjeggyel gazdagodott. Ekkor úgy határozott, hogy Skandináviát, a Benelux államokat, Svájcot és Olaszországot veszi célba, és fedezi fel. Te pedig a történetén keresztül nem csak az egyes országok látnivalóit ismerheted meg, hanem betekintést nyerhetsz a helyi gasztronómiákba, a couchsurfing világába, és azt is megtudhatod, hogy milyen élményt takar pontosan a DiscoverEU meet up kifejezés.

Az első állomások

Az első állomásom Ausztria volt, egészen konkrétan Bécs repülőtere. Természetesen a szomszédos országban nem maradhatott ki a schönbrunni kastély, illetve az állatkert sem. Innen repültem az első általam még sosem látott országba, Norvégiába, azon belül is a fővárosba, Oslóba. Itt részt vettem egy DiscoverEU meet up-on, ahol lehetőségem volt kipróbálni egy szaunát (fjordban fürdéssel), a helyi konyhát (sok hallal és tengeri herkentyűvel), valamint némi norvég gyártású alkoholt. Emellett megismertem egy szlovén és egy osztrák utazót, akikkel azóta is tartom a kapcsolatot.

Mivel a norvégok maximálisan tiszteletben tartják a természetet, így az oslói élmény nem lehetett volna teljes egy hajótúra és egy kirándulás nélkül, ahol megcsodálhattam, hogy mennyire szép az Oslo-fjord még a város nélkül is. Meglátogattam ezen felül a Munch múzeumot és az Operaházat is. Utóbbi tetejéről a kilátás éjszaka egyszerűen mesés!

Kilátás az operaház tetejéről

További skandináv kalandok

A skandináv országok sorában Svédország következett: először Göteborg és a városi múzeum (diákoknak térítésmentes!), majd Malmö a csodás parkjaival és impozáns épületeivel. Azt már a vonaton tapasztaltam, hogy mindig nagyon örülnek, ha megpróbálsz svédül kommunikálni, és egyből sokkal kedvesebbek. Augusztusban utaztam, amely hónap a svédeknéla rákszezont jelenti, így természetesen ezt az ételt sem hagyhattam ki. A gasztronómiai élvezeteknek azonban ez korántsem jelentette a végét, ugyanis a péksütemények és a kávék is fantasztikusak voltak!

A kávészünetet svédül fikának nevezik, azonban egyenlőségjelet mégsem tehetünk a kettő közé: a fika sokkal inkább egy érzés, mikor behúzod a kéziféket a munkanap közepén, és leülsz a barátokkal elfogyasztani egy kávét és egy fahéjas csigát. A magyar pékkultúrához képest elég feltűnő, hogy itt a péktermékek szinte kivétel nélkül édeskések – még a kenyerek is. A sütikben a leggyakoribb töltelék a kardamom, a fahéj és az áfonya.

A kedvenc parkom Malmöben

A skandináviai utamat Dániával zártam. Malmö és Koppenhága közt feszül az Öresund híd, így kevesebb, mint egy óra alatt át tudtam jutni egyik városból a másikba. Koppenhága hemzseg a diákként ingyen, de legalábbis kedvezményesen látogatható múzeumoktól. Emellett pedig bevett szokás, hogy a hét egy napján bárki ingyen látogathatja őket. A malmői parknézegetős-tengerben fürdős napok után így ismét a kultúráé lett a főszerep. Glyptoteket, Nemzeti Múzeum, Amalienborg, Kastellet... alig bírtam betelni a látvánnyal és a történelmi érdekességekkel.

Az ott töltött napjaim megkoronázásaképp a szállásadóm elvitt "templomot mászni", így végül madártávlatból is megtekinthettem ezt a csodás várost, és integethettem a nem-is-olyan-távol kirajzolódó Svédországnak. Ezután még egy napot eltöltöttem egy régi barátomnál Aarhusban, ahol végignéztük az ARoS művészeti múzeumot, és körbejártuk a tetején lévő, méltán híres Szivárványfolyosót.

Minden útikönyv dán képe, színes házak a csatorna mentén

A második DiscoverEU meet up

A következő úticélom Németország volt, azon belül is előbb Köln, majd Hamburg. Kölnben egy régóta kinn élő rokonomnál laktam, aki lelkesen megmutogatta nekem a környék legszebb épületeit: többek közt a kölni dómot és a Berg kastélyt.

Hamburgban ismét DiscoverEU meet up on jártam. A központi téma a fenntarthatóság volt, de az erről szóló csapatos, illetve kerekasztalos beszélgetések mellett azért itt is belefért egy kis városnézés, egy kis iszogatás a folyóparton, illetve egy sörkóstoló. Az egészben a legjobb azonban az volt, hogy bejárhattuk a városháza épületét, ami a sok freskóval, festménnyel, szoborral és díszítéssel – szerintem – múzeumnak is beillene. A szállásunk itt a Dock Europe diákszálló volt, a szobatársam pedig egy spanyol lány, akivel már ismertük egymást a budapesti meet up-ról.

A kölni Nagy Szent Márton templom

Tovább is olvasnál? Kattints ide a teljes történet elolvasásához!


DiscoverEU egy olyan 18 éves fiataloknak szóló lehetőség, amellyel Európa vasúthálózatán utazva felfedezhetik a kontinens országait. Ha te is kipróbálnád, akkor keresd fel a discovereu.hu weboldalt, vagy böngéssz a lehetőséggel kapcsolatos leggyakoribb kérdések és válaszok között.

Fiatalokkal foglalkozó szervezetek és intézmények munkatársai pedig itt tájékozódhatnak a nekik szóló pályázati lehetőségről.